Pravo boravka

Onome, tko dođe za Njemačku, potrebna je priznata ili važeća putovnica ili dokument koji zamjenjuje putovnicu.
Dodatno vam je potrebita važeća titula boravka, kao na primjer viza, ograničena dozvola za boravak ili dozvola za neograničeni boravak.
Za ulazak u zemlju vam je u pravilu potrebna viza. Za nju morate u inozemstvu prethodno podnijeti zahtjev kod njemačkog inozemnog zastupništva (konzulat ili veleposlanstvo). Tamo morate navesti i razloge za vaš boravak.
To važi i za kratke boravke zbog posjeta ili poslovnih putovanja. Samo državljani nekih država mogu tijekom kratkih boravaka boraviti u Njemačkoj do 3 mjeseca bez titule boravka.
Daljnje informacije ćete naći pod Kratki boravci.
Nakon ulaska u zemlju i vašeg doseljenja u Okrug Rhein-Sieg morate pravodobno podnijeti zahtjev za dozvolu za boravak– prije isteka vize ili kratkog boravka za koji viza nije potrebna – kod ureda za strance koje je za vas nadležan.
Za titulu boravka su vam potrebni:
• priznata ili važeća putovnicu ili dokument koji zamjenjuje putovnicu
• osigurana sredstva potrebna za život, uključujući i dovoljnu zdravstvenu zaštitu bez uporabe javnih sredstava
• razjašnjen identitet i državljanstvo
Na smije postojati nanošenje štete ili ugrožavanje javnih interesa.
Koji daljnji preduvjeti u pojedinačnom slučaju moraju biti ispunjeni, ovisi od vašeg razloga za boravak.
Za vas nadležan ured za strance može vam konkretno reći, da li i koju dozvolu za boravak možete dobiti za vas ili članove vaše obitelji. Tamo ćete saznati i koji su vam dokumenti još potrebni.