Kratki boravak

Čak i kada se samo kratko želite zadržavati u Njemačkoj, potrebna vam je – uz nekoliko iznimki - viza.
• Viza za posjetu
• Poslovna viza
Kratak boravak ne smije trajati duže od 3 mjeseca. Unutar tog vremena ne smijete privređivati. Međutim, vi naravno možete prilikom poslovnh posjeta po nalogu nekog inozemnog poduzeća sudjelovati u poslovnom razgovoru.
Vizu dobivate od njemačkog predstavništva (konzulat ili veleposlanstvo) u inozemstvu. Da li morate podnijeti zahtjev za vizu i što vam je za to potrebno, naći ćete na desno pospremljenim mnternetskim-stranicama Ministarstva vanjskih poslova.
Viza za posjetu
Kada pozivate inozemne goste, kojima je potrebna viza za posjetu i koji nisu dovoljno platno sposobni, potrebno je kod ureda za strance dati takozvanu izjavu o obvezi. U njoj morate između ostalog izjaviti, da preuzimate sve troškove, koji tijekom posjete vašeg gosta mogu nastati, na primjer, ukoliko se vaš gost razboli, a neophodno zdravstveno osiguranje ne preuzme troškove.
Molimo vas da pri tome obratite pažnju na dodatne upute na informacijskom bloku na desnoj strani.
Poslovna viza
Tko kao poduzetnica ili poduzetnik želi nekoga pozvati u goste (np. radi pregovora), može na upitniku za pismo od poduzeća izjaviti neformalno svoju spremnost za preuzimanje svih troškova. Potpis se u tom slučaju mora ovjeriti.
Viza za posjetu ili poslovna viza se dodjeljuje kao "Schengenska viza". Sa važećom Schengenskom vizom možete putovati u sve države-članice Schengenskog sporazuma (Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Austrija, Portugal, Švedska, Španjolska).