Dozvola za neograničen boravak

Dozvola za neograničen boravak je od 1. siječnja 2005 jedina dozvola za neograničen boravak.
Preduvjet je između ostalog, veoma dobra integracija u socijalni i gospodarski život.
Dozvolu za neograničen boravak dobiva onaj tko
• već pet godina posjeduje dozvolu za boravak,
• može osigurati vlastita sredstva za život,
• je najmanje 60 mjeseci uplaćivao doprinose u zakonsko mirovinsko osiguranje (*1),
• u posljednje tri godine nije osuđivan zbog krivičnih djela (sa kaznom zatvora od preko 6 mjeseci ili novčanom kaznom od preko 180 nadnevaka),
• kao zaposlenik posjeduje dozvolu za rad,
• posjeduje neophodnu dozvolu za trajno vršenje svog privređivanja,
• raspolaže dovoljnim poznavanjem njemačkog jezika,
• posjeduje osnovna znanja pravnog i društvenog uređenja i životnih uvjeta u Saveznoj Republici Njemačkoj (*1),
• ima dovoljno stambenog prostora.
(*1) preduvjet ne mora biti ispunjen, ako ste prije 1. siječnja 2005 posjedovali dozvolu ili ovlaštenje za boravak.

Drugi uvjeti važe između ostalog za:
• suprugu, supruga, životnu partnerku / partnera istog spola Nijemaca
• osobe sa pravom azila ili slične osobe
• djecu i mladež koji su odrasli u Njemačkoj
• teško bolesne osobe i invalide
• visokokvalificirane osobe
• samostalne djelatnike.
Postoje ograničenja kada ste dozvolu za boravak dobili zbog međunarodnopravnih, političkih ili humanitarnih razloga. Molimo vas dase informirate se pri vašem uredu za strance.
Tko je, međutim u vremenu prije 1. siječnja 2005 posjedovao dozvolu za neograničen boravak ili odobrenje boravka ne mora ništa poduzeti. One se automatski pretvaraju u dozvolu za neograničen boravak, kada se izda nova putovnica.