Studije

Imate studentsku vizu ili već studirate? Nekoliko važnih informacija i uputa:
• privređivanje ,
• promjena smjera studiranja, mjesta školovanja ili težišta unutar studija,
• boravak nakon završetka studija .
kada ste dobili studentsku vizu, ali još ne znate gdje želite studirati, dobivate dozvolu za boravak za maksimalno 9 mjeseci uračunavajući i vrijeme trajanja vize.
To vrijeme možete koristiti, da razgledate sveučilišta i da pripremite vašu kandidaturu. Međutim, morate zadovoljiti preduvjete o završenom školovanju koji su u Njemačkoj potrebni za studij. Pored toga, prihvat u neku obrazovnu ustanovu mora imati realistične izglede, što znači da za određene studijske smjerove morate imati i neophodan prosjek ocjena.
Kada ste upisani na nekom sveučilištu, tada imate maksimalno dvije godine vremena da steknete dodatna neophodna znanja potrebna za vaše studij kroz tečaj jezika, prakse ili studijski kolegij.
Tijekom studija dobivate dozvolu za boravak na maksimalno dvije godine. Nju onda morate produžavati.
Od 5. stručnog semestra obrazovna ustanova mora redovito potvrđivati da ispunjavate zahtjeve studija, kao na primjer ispite i obvezna predavanja.
Privređivanje
Promjena smjera studiranja, mjesta školovanja ili težišta unutar studija
Ukoliko vam se ne sviđa vaš studijski smjer ili težište studija, te želite studirati nešto drugo, morate se bezuvjetno raspitati o tome, da li vam je za to potrebna nova dozvola za boravak. To važi i onda, kada želite promijeniti sveučilište. Jer je vaša važeća dozvola za boravak vezana za vaše dosadašnje studije. Uvjerite se da nećete izgubiti svoju dozvolu za boravak.
Boravak nakon završetka studija
Dozvolu za boravak nakon završetka obrazovanja možete dobiti samo kada ste ostvarili zakonsko pravo, npr. sklapanjem braka ili kada postoji javni interes, npr. kada se utvrdi da to ide u korist gospodarstva.
Iznimka:
Možete dobiti dozvolu za boravak radi zaposlenja, kada ste studije uspješno završili i kada ste našli radno mjesto koje je prikladno kvalifikaciji.
Za traženje takvog radnog mjesta možete dobiti dozvolu za boravak do godinu dana, ukoliko su vaši životni troškovi osigurani.

.