Üniversite eğitimi

Öğrenci vizeniz var veya zaten okuyor musunuz? Aşağıda bazı önemli bilgi ve önerileri bulabilirsiniz:
• Çalışma,
• Bölüm, okul veya ağırlık alanı değiştirme,
• Eğitim sonrası oturum
Öğrenci vizesi aldıysanız ancak nerede okuyacağınızı henüz bilmiyorsanız, vize süresi dahil en fazla 9 ay geçerli oturma izni alırsınız.
Bu zamanı üniversiteleri tanımak ve başvurularınızı hazırlamak için kullanabilirsiniz. Ancak Almanya’da üniversite eğitimi için gerekli olan ön koşullara sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca eğitim alınacak bölümün de gerçekçi nedenlere sahip olmalıdır. Yani söz konusu bölüme uygun not ortalamasına sahip olunmalıdır.
Bir yüksek okula kayıt olduysanız, orada okumak için gerekli olan dil kursunu, stajı veya hazırlık eğitimini tamamlayabilmek için azami 2 yıl zamanınız vardır.
Üniversite eğitiminiz sırasında azami 2 yıllık oturma izni alırsınız. Ondan sonra uzatmanız gerekmektedir.
5. Sömestrden itibaren eğitim kurumunuz eğitiminizin tüm gereksinimlerini, örn: sınav veya zorunlu seminerleri yerine getirdiğinizi ispatlamak durumundadır.
Çalışma, Bölüm, okul veya ağırlık alanı değiştirme
Bölümünüz veya ağırlık alanınız artık hoşunuza gitmiyor ise ve başka bir şey okumak istiyorsanız bunun için yeni bir oturum iznine ihtiyacınız olup olmayacağını muhakkak öğreniniz. Bu yüksekokulunuzu / üniversitenizi değiştirmek istediğiniz zaman da geçerlidir. Çünkü o ana kadar olan oturma izniniz o ana kadarki üniversite/yüksekokul eğitimize bağlıdır. Bu yüzden oturum izninizi kaybetmeyeceğinizden emin olmalısınız.
Eğitim sonrası oturum
Eğitim sonrasında oturum izninizi ancak yasal olan gereklilik örn: evlilik gibi gerekliyse, veya söz konusu iş kamusal menfaatler doğrultusundaysa; örn: bunun ülke ekonomisine katkısı olacak ise alabilirsiniz.
İstisna:
Eğitiminizi başarı ile tamamladıktan ve uygun bir iş bulduktan sonra çalışmanıza izin veren oturum iznine sahip olabilirsiniz.
Böyle bir iş bulmak için, geçiminizi sağlamak kaydıyla, bir yıllık oturum izni alabilirsiniz.

.