AB Vatandaşları

Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri vatandaşları ve ailelerinin serbest dolaşımını ve oturumlarını bu konudaki genel yasa belirler.

•Serbest dolaşım hakkına sahip Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı vatandaşlarının Almanya’da kalışları süresince oturum statüsüne ihtiyaçları yoktur. Kimlerin serbest dolaşım hakkına sahip olduğunu öğrenmek için sağ tarafta bulunan AB ve AEA ülkelerinin listesine bakabilirsiniz.
• Oturum hakkını belgeleyen dokümanı AB büroları ve yabancılar şubeleri size otomatik olarak çıkartırlar. Bu durumda dilekçe yazmanız gerekmemektedir. Bu belgenin içerisinde kimlik veya pasaport bilgileriniz işlenmiştir. Bu yüzden bu belgeleri her zaman yanınızda bulundurmalısınız.
• Kendileri AB veya AEA vatandaşları olmayan aile bireyleri de otomatik olarak oturum kartına sahip olurlar. Bunlar: Birlik vatandaşlarının eşleri, 21 yaşını doldurmamış çocukları, bakmakla yükümlü olduğu kendisinin ve eşinin çocukları ve ebeveynleridir.
• Almanların hemcins partnerleri için de Almanların partnerleri için geçerli olan kurallar uygulanır. Bu konuda daha detaylı bilgileri AB Bürolarından veya yabancılar şubesinden alabilirsiniz.
• Serbest dolaşım hakkına sahip olan AB veya AEA vatandaşları ve ailelerinin çalışmak için çalışma izinlerine ihtiyaçları yoktur.
Bu İsviçre vatandaşları için de geçerlidir.
Malta ve Güney Kıbrıs haricindeki diğer "yeni AB Ülkeleri" vatandaşları için ayrıca şunlar önemlidir:
• Yeni AB ülkeleri vatandaşları ancak serbest meslek sahibi veya öğrenci olarak serbest dolaşım hakkına sahiptirler.
• Çalışanların ise çalışma izni almaları gerekmektedir. Ancak bu izni ülkeye giriş yaptıktan sonra da alabilirler. Size bir iş teklif edildiğinde AB Çalışma izni dilekçenizi işvereninizin bulunduğu yerdeki iş kurumuna vermelisiniz.
• Oturum hakkı belgeniz ancak AB çalışma izninizi söz konusu kurumdan aldığınızda verilecektir. Aynı koşullar sizinle birlikte Almanya’da yaşayan aile bireyleri için de geçerlidir.
Rhein-Sieg bölgesi AB Bürosu veya yabancılar şubesi kişisel olarak size bu konuda yardımcı olacaktır.


Geçiş düzenlemeleri
1 Ocak 2005 yılından öncesine ait “eski” yasaya göre alınmış bir oturum iznine sahip kişilerin ayrıca bir şey yapmasına gerek yoktur. Bu “otomatik” olarak devam edecektir. Oturum hakkını belgeleyen belgeyi yeni pasaportunuz ile birlikte alırsınız.